Orkiszowa tarta z kremem czekoladowo - kokosowym ( bez dodatku cukru )


Orkiszowa tarta z kremem czekoladowo - kokosowym 
( bez dodatku cukru ) 


Składniki:
Spód:
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 jajka ( 130g )
- 60g rozpuszczonego masła
- 60g ksylitolu
- 1g naturalnej wanilii ( lub aromatu waniliowego )


Środek:
- puszka mleka koksowego ( schłodzonego 24h w lodówce )
- 100g gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
- 20g wiórek kokosowych

+ silikonowa foremka do tarty ( jeśli to będzie zwykła foremka to wysmaruj ją tłuszczem i obsyp mąką )

Sposób przygotowania: 
Spód:
- Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj, odstaw masę na 15 minut do lodówki.
- Wyłóż foremkę ciastem ( jak do tarty, cieniutko na dole, grubiej po bokach ).
- Tartę piecz przez 20 minut w 190oC.
- Odstaw ciasto do wystygnięcia.


Środek:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj tylko gęstą cześć mleka kokosowego ( ok.200g ) i wymieszaj całość do gładkiej konsystencji.
- Tartę posyp wiórkami kokosowymi i zostaw na noc w lodówce.



Tartę podzieliłam na 10 porcji ( każda około 80g ) 
Wartość odżywcze w jednym kawałku. 
Kilokalorie: 231
Białko:5g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 22g  



Zaparaszam na nasze social media: 
Oraz do pobrania magazynu zupełnie za darmo - 100% bez cukrowego. 


3 komentarze:

  1. Już sam krem byśmy wyjadły zanim trafiłby na tartę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie czekolady i kokosu, a krem wydaje się być niezwykle aksamitny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcesz uzyskać więcej informacji dotyczących objawów lub możliwych powikłan cukrzycy? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz na naszej stronie internetowej: www.stopacukrzycowa.org.pl

    OdpowiedzUsuń

Zapisz sie do newsletera bloga: