Biszkopt jaglany z jogurtową pianką, truskawkami i borówkami.


Biszkopt jaglany z jogurtową pianką, truskawkami i borówkami. 
( bez cukru, bez glutenu ) 


Składniki:
- 50g mąki jaglanej
- 150g gęstego jogurtu naturalnego ( typ grecki )
- 4 jajka ( M )
- 15g naturalnego słodzika - stewia  ( można użyć każdego innego zamiennika cukru: ksylitolu, erytrolu itp... )
- 2g naturalnej wanilii
- 100g truskawek
- 100g borówek

Dodatki:
- foremka o średnicy 16cm lub keksówka
- papier do pieczenia

Sposób przygotowania:
Biszkopt jaglany: 
- białka z dwóch jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- mąkę jaglaną, 10g słodzika, żółtka z dwóch jaj połączyć ze sobą
- ubite białka połączyć z resztą masy
- masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzać do 180oC

Jogurtowa pianka:
- białka z dwóch jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę
- żółtka z dwóch jaj, jogurt, 5g słodzika, wanilię połączyć ze sobą
- obie masy połączyć ze sobą
- masę jogurtową wylać na masę jaglaną
- na jedną połowę ciasta ułożyć borówki na druga truskawki i lekko docisnąć.
- ciasto piec około 45 minut w 180oC do mocnego zarumienienia.
- NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA ! :)




Ciasto jest bardzo nisko kaloryczne więc podzieliłam je na 6 porcji. :
Wartości odżywcze w jednym kawałku:
Kilokalorie: 120
Białko: 7g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 11g 


Robiłam dwa ciasta na raz, wykorzystałam dwie foremki, tak wygląda ciasto z foremki keksówki.


Zapraszamy na nasze social media:

--------------------------------------------------------------------------------

Uwaga! 
Od 1 czerwca jest do pobrania nasz V numer magazynu, w 100% bez cukrowego.
Znajdziecie w nim kilka przepisów, KONKURS, wywiad z właścicielką kawiarni bezcukrowej, artykuły, recenzje filmu i wiele wiele więcej...

www.bezbolesneusuwaniecukru.pl


4 komentarze:

  1. Wygląda tak delikatnie :D Z owocami najlepsze ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka orkiszowa zamiast jaglanej może być?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam mąki jaglanej więc zmieliłam kaszę jaglaną i już miałam mąkę :) ciasto tak jak wygląda tak też smakuje, bardzo lekkie i bardzo smaczne :) dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Zapisz sie do newsletera bloga: